Först ut i vårt projekt blev Asien. Matkulturen där har även blivit mycket populär i Sverige, speciellt de senaste åren. Det asiatiska köket bjuder på allt ifrån thailändska kryddiga grytor till stilfull japansk sushi. Den gemensamma nämnaren ligger i att man ofta använder sig av färska råvaror. 

     //First up in our project is Asia. The culinary culture that also has become very popular in Sweden, especially in recent years. The Asian cuisine offers everything from Thai spicy stews to stylish Japanese sushi. The common denominator is that they often use fresh ingredients.

Vi bestämde oss för att laga en Vietnamesisk förrätt - färska vårrullar med räkor, chili och koriander. 
Till vårrullarna. The rolls
Rispapper /ricepaper
Några stjälkar salladslök /scallion
Två stycken morötter /two carrots
Två stycken avokado /two avocados
En halv kruka koriander /half a pot coriander
Färsk chili /fresh chili
En vitlöksklyfta /one clove of garlic
Räkor efter tycke /shrimps
Sesamfrön /sesame seeds

Till såsen. The sauce
Soja /soy
Koriander /coriander
Färsk chili /fresh chili
Sesamfrön /sesame seeds
Sesamolja /sesame oil



Börja med att skära avokadon och morötterna i långsmala stavar. Hacka chilin, salladslöken och en vitlöksklyfta, blanda det sen i en skål tillsammans med en skvätt soja och sesamfrön.  //Start by cutting the avocado and carrots into long, thin strips. Chop the chilli, spring onion and a clove of garlic, mix the latest in a bowl with a splash of soy sauce and sesame seeds.

 
Skala räkorna. Eller be en trevlig vän att göra det, medan du börjar med såsen. //Peel the prawns. Or ask a good friend to do it while you start with the sauce.

Såsen är väldigt enkel. Häll soja i en skål, finhacka ner två-tre cm chili och lite koriander. Droppa i en skvätt sesamolja och pudra kalaset med sesamfrön. Klart! //The sauce is very simple. Pour the soy sauce in a bowl, chop down two or three inches chilli and a little cilantro. Drop in a dash of sesame oil and powder bill with sesame seeds. Done!

Nu kommer det lite klurigare. Rispappret ska blötläggas i 10-20 sekunder i kallt vatten. Lägg soja-mixen, morot, avokado och några räkor på pappret och rulla ihop. 
Snitsen kommer efter några försök! //Now comes the tricky part. The rice paper should be soaked for 10-20 seconds in cold water, then add the soy mix, carrot, avocado and some shrimp on the paper and roll it. Don't give up!



Klart! Såsen används som dipp. Rätten passar utmärkt som plockmat eller förrätt till en asieninspirerad måltid. 
Lycka till och smaklig spis! //All set! The sauce is used as a dip. This dish is excellent as finger food or appetizer to an Asian-inspired meal. Good luck and bon appetite!

Fridens liljor /Foodbyus