25 Jan kl. 14.01

AMERICA starter: homemade mini burgers

Tjenis! Foodbyus rapporterar direkt från USA. 

Nåja, i sinnet i alla fall. Men välkommen till foodbyus, Amerika! Idag blir det en förrätt som stavas minihamburgare. Enkelt, gott och en riktig Amerika-känsla. 

      //Wazzup! Foodbyus reports directly from the US. Well, in the fantasy at least. But welcome to foodbyus, America! Today there will be a starter spelled mini burgers. Simple, tasty and a real America-feeling.
 
Receptet ger ca 12 små burgare. /The recipe makes about 12 small burger.
Till hamburgarna. /To the burgers
450 g nötfärs. /450 g beef mince
1 stycken vitlöksklyfta. /1 clove of garlic
3 stycken äggulor. /3 pieces of egg yolks
2 msk vatten. /2 tablespoons of water
1 msk chilisås. /1 tablespoon of chili sauce
Salt, efter smak. /Salt
Svartpeppar, efter smak. /Pepper

Till hamburgebröden. /To the breads
25 g smör. /25 g butter
2.5 dl mjölk. /2,5 cups milk
25 g jäst. /25 g yeast
2 msk olivolja. /2 tablespoons of olive oil
0.5 tsk salt. /0,5 tsp salt
1.5 tsk strösocker. /1,5 tsp sugar
6-7 dl vetemjöl. /6-7 cup flour
Sesamfrön. /Sesame seeds

Till dressingen. /To the dressing
2 stycken äggulor. /2 pieces of egg yolks
1 tsk dijonsenap. /1 tsp Dijon mustard
1 msk vitvinsvinäger. /1 tablespoon white wine vinegar
2.5 dl matolja. /2,5 cup of oil, olive oil for example
salt. /salt
peppar. /pepper

Tillbehör. /Topping
Tomater. /Tomatoes
Rödlök. /Red onion
Ruccolasallad. /Ruccola
Avocado. /Avocado
This is what we used, feel free to use whatever you want on your burger. 
 
 
Börja med hamburgebröden. Smält smöret med mjölken och värm till fingervarm temperatur. Smula ner jästen och rör om tills det inte finns några klumpar kvar. Tillsätt alla övriga ingredienser och cirka två tredjedelar av mjölet. Använd mer efter behov. /Start with the breads. Melt the butter with the milk and heat to lukewarm temperature. Crumble the yeast and stir until there are no lumps remain. Add all other ingredients and about two-thirds of the flour. Use more if you need. 
 
På med handduk och låt jäsa i 30 min. /On with towel and let rise for 30 minutes

Börja att blanda smeten till hamburgarna. Släng i allt i en bunke och blanda runt. /Start mixing the batter into hamburgers. Throw everything in a bowl and mix around

Därefter kan du göra dressingen. Rör ner oljan i äggulan försiktigt tills det blir en majonnäs. Tillsätt sedan övriga ingredienser och krydda efter smak. /Then you can start to make the dressing. Stir the oil into the yolk gently until it becomes a mayonnaise. Then add the remaining ingredients and flavor after taste

Nu är det hög tid att fortsätta med bröden. Rulla dem till små bollar och doppa toppen i sesamfrön. Låt sedan jäsa i ca 30 minuter till. /Now is the time to proceed with the loaves. Roll them into small balls and dip the top in sesame seeds. Then let rise for about 30 minutes more. 

 Under tiden kan du skära upp de grönsaker du vill ha på. /In the meantime, you can cut up the vegetables you want to use

Sedan är det bara att skjutsa in bröden i ugnen. 250 grader i 7-8 minuter. Under tiden kan du steka hamburgarna eller ännu hellre grilla dem utomhus. /Then, just drive the loaves into the oven. 250 degrees for 7-8 minutes. Meanwhile, you can fry the burgers or even better grill them outdoors

Sen är det klart! Bygg ihop dina miniburgare och sätt gärna i en tandpetare eller ännu hellre en amerikansk flagga. Smaklig spis. /That's it! Build up your mini burgers and stick in a toothpick or even better an American flag. Enjoy!

 
Fridens liljor. /Foodbyus
 
Postat i kategorin: American food, Starters
18 Jan kl. 13.19

ASIA dessert: bananas in ginger & sweet syrup sauce

Oh, hi!

Det är efterrättsdags och det är också dags att säga hejdå till Asiens färgsprakande matkultur. 
Denna gång blev det en spännande efterrätt i sann ingefärsanda. (Som sagt ingefära är bra till mycket!)

        //It is dessert time and it is also time to say goodbye to Asia's colorful cuisine.
This time it was an exciting dessert in true ginger spirit. (As we said before, ginger rocks!)

För två personer. /For two persons
2 stycken bananer. /2 bananas
En liten bit ingefära. /A small piece of ginger
1 dl ljus sirap. /1 cup syrup
1/5 dl vatten. /0,5 cup of water
Glass eller grädde till servering, om man vill. /Ice-cream or cream on top, if you want to.

 Skala bananerna och skär dom i halva halvor. /Take off the shell of the bananas then cut them in half halves. 

 
Häll i sirapen och vattnet i en kastrull. Sätt platten på medelvärme och rör tills såsen har blivit tunn. Ta bort skalet på ingefären och pressa ner saften i kastrullen. Lägg ner bananerna och låt sjuda en stund. /Pour the syrup and water in a skillet. Use medium heat and stir until the sauce has become thin. Remove the shell on the ginger and press down the juice in the pan. Put in the bananas and simmer for a while.

Vispa grädde eller lägg på en klick glass om du känner för det. Annars är det gott att äta bara sådär. Citronmeliss är trevligt, och gör sig bra med smakerna. /Whip cream or take some ice cream on top if you want to, otherwise it's good as it is. Lemon balm is nice and tasty with the ginger.

 Klart. Ät upp! /Done. Eat it!

Vi tackar härmed Asien för den snabbvisit vi gjorde i deras matkultur. Next up: Ameeericaana!
Fridens liljor. /Foodbyus

Postat i kategorin: American food, Asian food
15 Jan kl. 16.05

ASIA bonus: Easy homemade gingertea

Tjenixen! Vi på Foodbyus är nu tillbaka efter julledigheter och ett antal förkylningar, mer redo än någonsin att laga mat. Under tiden som ni har klickat er in här, flera hundra gånger per dag i ren saknad, har vi hunnit med massor av saker. Vi har bland annat skrivit en utförlig planering för hur bloggen och examensarbetet i sig ska fortskrida – välbehövligt minst sagt! Nästa vecka kommer första rätten i den nya matkulturen ut, men vi håller lite på spänningen va? Så länge ska ni få ta del av ett riktigt dunderknep om ni precis som oss tampats med förkylningar och dylikt. Låt oss presentera.... det hemmagjorda ingefärsteét! 

        //Hello! We at Foodbyus is now back after christmas break and a number of colds, more ready than ever to cook. Meanwhile, as you've clicked you in here several hundred times a day in pure missing, we had time for lots of things. We have written a detailed plan for how the blog and the project itself should proceed - definitely needed! Next week we will post the first dish in the new food culture, but we keep it a secret until then don't you think? In waiting to that great moment we thought you could take part of a real smash tricks if you like us tussled with colds and such. Let us introduce .... the homemade gingertea!

 
Ingefära utgör en stor del i det asiatiska köket. Historien säger att ingefäran från börjat växte vilt i södra Kina, men den hade redan under antiken spridit sig till stora delar av Afrika och Asien. Intressant tycker vi!
Förutom den uppfriskande smaken är ingefära bra för en himla massa saker. Ingefära ökar nämligen blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Det kan också hjälpa till att lindra migrän eller illamående. Bra på alla sätt!
      
        //
Ginger constitutes a large part in Asian cuisine. History says that ginger from the beginning grew wild in southern China, but it had already been in ancient times spread to many parts of Africa and Asia. Interestingly, we think! Besides the refreshing taste, ginger is good for a lot of things. Ginger increases blood flow throughout the body. If you eat ginger, you get a lower cholesterol and helps prevent high blood pressure, stroke and heart disease. It can also help relieve migraine headaches or nausea. Great in many ways!

Till två koppar. /For two cups
En liten bit ingefära. /A bit of ginger
Två matskedar pressad citron. /Two tablespoons of lemon juice
Honung efter smak. /Honey according to your taste
 
 
Skiva eller pressa i ingefäran i två glas eller muggar. Koka upp vatten och höll över. Pressa i några droppar citron och honung efter smak. /Slice or squeeze the ginger into two glasses or mugs. Boil the water and held it over. Squeeze a few drops of lemon and honey to taste.

Klart! Drick upp. Om du är förkyld och tycker väldigt synd om dig själv så kan du med fördel bädda ner dig och intaga drycken i stabilt soffläge. /All set! Drink up. If you have a cold and feel very sorry for yourself can you favourably embed down yourself and occupy the tea in stable couch spot. 

Fridens liljor. /Foodbyus
Postat i kategorin: Asian food, Info
08 Dec kl. 13.26

ASIA main dish: Thai Beef Salad

Hej! Dags för det andra receptet i Asiens tecken, nämligen varmrätten! Vi valde att göra Thailändsk biffsallad, det är en vanlig rätt och vi vet sedan innan att den även är mycket god. 

      //Hey! Time for the second recipe in Asia's culture, the main dish! We chose to do Thai beef salad, it is a common meal and we know from before that it also is very good to eat. 

Till biffsalladen. Salad recipe
400 g strimlad lövbiff (eller oxfilé) /16 ounces minute steek or beef steak
sesamfrön /sesame seeds
1 salladshuvud (t.ex romansallad) /a head of lettuce
100 g hackade cocktailtomater /4 ounces of coctail tomatoes
0,5 gurka /a half cucumber
2-3 salladslökar /2-3 scallions
1 kruka färsk koriander /a pot of fresh coriander

Till såsen. Sauce recipe
15 ml fisksås /fish sauce
20 ml limesaft /lime
2 tsk ljus soja /2 teaspoons of soy
1 tsk hackad färsk röd chili /2 cm chopped chili
1 tsk sesamolja /1 teaspoon of sesame oil
1 msk olja (t.ex. majs eller raps) /oil
1 finhackad vitlöksklyfta /a finely chopped clove of garlic

 
Börja med att skölja salladen noga. //Start to rinse and cut the lettuce

Skär sedan alla grönsaker i lagom stora bitar. Koriandern också! //Cut all the vegetables in a good size. The coriander too!

.....Eller låt din kompis skära medan du börjar med såsen. 
Blanda alla ingridienser och rör om!
Skär lövbiffen eller köttet du vill använda i tunna strimlor, stek det hastigt på hög värme och rör ner ungefär halva såsen. //...Or let your friend do the cutting while you start with the sauce. Mix all the ingredients to the sauce. Cut the meat you want to use into thin strips, fry it quickly over high heat and stir in about half the sauce

Resten av såsen häller du över den färdiga salladen. Strö över sesamfrön och en näve koriander. Njut! //The rest of the sauce, pour over the finished salad. Sprinkle with sesame seeds and a handful coriander. Enjoy!

Ps. Lyssna gärna på låten Your Song - Billy Paul för extra feeling. (Från Fritidsresor-reklamen)
Fridens liljor /foodbyus


Postat i kategorin: Asian food, Main dishes
30 Nov kl. 19.20

ASIA starter: Vietnamese spring rolls

Först ut i vårt projekt blev Asien. Matkulturen där har även blivit mycket populär i Sverige, speciellt de senaste åren. Det asiatiska köket bjuder på allt ifrån thailändska kryddiga grytor till stilfull japansk sushi. Den gemensamma nämnaren ligger i att man ofta använder sig av färska råvaror. 

     //First up in our project is Asia. The culinary culture that also has become very popular in Sweden, especially in recent years. The Asian cuisine offers everything from Thai spicy stews to stylish Japanese sushi. The common denominator is that they often use fresh ingredients.

Vi bestämde oss för att laga en Vietnamesisk förrätt - färska vårrullar med räkor, chili och koriander. 
Till vårrullarna. The rolls
Rispapper /ricepaper
Några stjälkar salladslök /scallion
Två stycken morötter /two carrots
Två stycken avokado /two avocados
En halv kruka koriander /half a pot coriander
Färsk chili /fresh chili
En vitlöksklyfta /one clove of garlic
Räkor efter tycke /shrimps
Sesamfrön /sesame seeds

Till såsen. The sauce
Soja /soy
Koriander /coriander
Färsk chili /fresh chili
Sesamfrön /sesame seeds
Sesamolja /sesame oil



Börja med att skära avokadon och morötterna i långsmala stavar. Hacka chilin, salladslöken och en vitlöksklyfta, blanda det sen i en skål tillsammans med en skvätt soja och sesamfrön.  //Start by cutting the avocado and carrots into long, thin strips. Chop the chilli, spring onion and a clove of garlic, mix the latest in a bowl with a splash of soy sauce and sesame seeds.

 
Skala räkorna. Eller be en trevlig vän att göra det, medan du börjar med såsen. //Peel the prawns. Or ask a good friend to do it while you start with the sauce.

Såsen är väldigt enkel. Häll soja i en skål, finhacka ner två-tre cm chili och lite koriander. Droppa i en skvätt sesamolja och pudra kalaset med sesamfrön. Klart! //The sauce is very simple. Pour the soy sauce in a bowl, chop down two or three inches chilli and a little cilantro. Drop in a dash of sesame oil and powder bill with sesame seeds. Done!

Nu kommer det lite klurigare. Rispappret ska blötläggas i 10-20 sekunder i kallt vatten. Lägg soja-mixen, morot, avokado och några räkor på pappret och rulla ihop. 
Snitsen kommer efter några försök! //Now comes the tricky part. The rice paper should be soaked for 10-20 seconds in cold water, then add the soy mix, carrot, avocado and some shrimp on the paper and roll it. Don't give up!



Klart! Såsen används som dipp. Rätten passar utmärkt som plockmat eller förrätt till en asieninspirerad måltid. 
Lycka till och smaklig spis! //All set! The sauce is used as a dip. This dish is excellent as finger food or appetizer to an Asian-inspired meal. Good luck and bon appetite!

Fridens liljor /Foodbyus
 
Postat i kategorin: Asian food, Starters
25 Nov kl. 10.43

Vad är foodbyus?

Tjena hallå hej!

Det är dags att förklara vilka vi är och vad vi gör, vad syftet med den här bloggen är. 
Först och främst en liten presentation av oss!
Vi heter Vendela och Agnes, är 18 år och går sista året på samhällsprogrammet med mediainriktning. 
När vi fick gymnasiearbetet presenterat för oss så bestämde vi oss ganska snabbt för att göra något kreativt av det (mediaelever som vi är!). Fotografering ligger oss varmt och hjärtat och därför ville vi jobba med det i den här 100-poängskursen. 

Vi visste att vi ville laga mat från olika delar av världen, men världen är stor och tiden är knapp så vi beslutade att göra en enkätundersökning så att vi snabbt kunde välja ut det populäraste.
Vi valde att vända oss till studenter då det är den målgruppen vi själva tillhör. Som bekant har man som studerande inte alltid så mycket pengar att röra sig med, därför satsar vi på god mat med en rimlig prisklass. Inte den allra billigaste snabbmaten och inte heller den dyraste gourmetmaten, men  någonstans däremellan. 
Vi har sammanställt vår enkät vi skickat ut gällande matvanor och därigenom har vi konstaterat vilka olika matkulturer vi ska sikta in oss på - Asiatisk mat, Amerikansk mat och Europeisk mat. 
Varje världsdel kommer vi ägna tre veckor åt – en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Vi kommer alltså att ge ut ett recept varje vecka. 
Vi har, tillsammans med vår handledare, valt att göra bloggen både på engelska och svenska just för att vi kan nå ut till en större skala.

Vi hoppas att ni kommer ha nytta utav våra recept, låt oss gärna veta vad ni tycker.
Fridens liljor /V&A


TRANSLATION.
Hey hey hey!

It is time to explain who we are and what we do, what the purpose of this blog is.
First of all a small presentation of us!
We are named Vendela and Agnes, we are 18 years old and study last year on Samhällsprogrammet with focus on media.
When we got the high school work presented to us we decided pretty quickly to do something creative of it (median pupils as we are!). Photography is close to our hearts so we wanted to work with that in this 100-credit course.

We knew we wanted to cook from different parts of the world, but the world is big and time is running out so we decided to do a survey so that we could quickly pick out the most popular cultures.
We chose to appeal to students as it is the target we ourselves belong. As we know, students doesn't always have that much money to spend, so we are focusing on good food with a reasonable price range. Not the very cheapest fast food, nor the most expensive gourmet food, but somewhere in between.
We've compiled our survey we sent about eating habits and from that we decided which food cultures to choose - Asian food, American food and European food.
Each continent will we spend three weeks - a starter, a main course and a dessert. We will give out one recipe every week.
We, along with our supervisor, have chosen to do the blog in both English and Swedish precisely because we can reach out to a larger scale.

We hope you will benefit our recipes, please let us know what you think.
Peace out / V & A

Postat i kategorin: Info